CRM for selgere

"Meningen med å drive et firma er å skaffe og beholde kunder" - Peter F. Drucker

Hva kan vel være viktigere for en selger enn nettopp det å skaffe nye kunder og beholde de han eller hun allerede har? CRM, som er en forkortelse for "Customer Relationship Management", kan enklest beskrives som et system beregnet for å loggføre og behandle all kommunikasjon med firmaets nåværende og fremtidige kunder.

Om du foretar et søk på hvilken som helst søkemotor på nettopp ordet "CRM", vil du fort oppdage at det finnes et mylder å velge i - og at mengden av funksjoner på mange av disse systemene kan virke tilsynelatende uendelig. Så mange at det at nesten kan virke mer fristene å fortsette å gjøre alle kundenotatene med penn og papir...

Klarer du imidlertid å finnet et program som passer til deg og din salgsorganisasjons behov, kan det fort vise seg å være uvurdelig verktøy for å selge mer, bruke mindre tid og til å få de kundene dere allerede har til å bli mer fornøyd. De senere års utvikling med programvare og databaser i "skyen" har også gjort sitt inntok i CRM-verdenen. Med en webbasert løsning trenger du ikke lenger installere programvare lokalt, men kan ha tilgang nær sagt hvor som helst og når som helst uansett om du bruker PC eller nettbrett og smarttelefon.

Her er noen tips til hvordan et godt CRM-program kan lette og gjøre salgsarbeidet ditt enklere og mer effektivt:

1. Oversikt over når og hva du snakket med kunden om sist.

2. Oversikt over hvilke varer og kunden allerede har kjøpt, og hva vedkommende kan være interessert i å kjøpe i fremtiden.

3. Oversikt over når dine kollegaer - eller selgere som har sluttet i firmaet - snakket med kunden sist. Hva kjøpte han eller hun da? Passet det bedre å kjøpe på et senere tidspunkt, isåfall når?

4. Oversikt over kontakt mellom kunden og andre avdelinger i firmaet du jobber i. F.eks. henvendelser med kundeservice.

5. Oversikt over kommende kundemøter og et enklere system for booking av nye møter.

6. Automatisering av andre tidkrevende oppgaver.

7. Sikker lagring i "skyen" (såfremt du velger et webbasert system). Harddiskkrasj? Ingen problem.